Micronauts

Micronouts

admin_toy2toy Action Figure Review Leave a Comment

Micronauts:

De wereld van speelgoedcollectibles is een wonderlijke en de volgende lijn is daar geen uitzondering op. Bestaande uit kleine figuren met uitgebreide articulatie en sci-fi voertuigen, speelsets en robots; Micronauts.

Gebaseerd op de Microman lijn van Takara (bekend van oa: Transformers) uit 1974 werdt deze serie nieuw leven ingeblazen onder de naam Micronauts door Mego (bekend van hun televisie/film en superhelden actiefiguren)van 1976 to 1980.

De lijn was een succesvolle onderneming voor dit bedrijf en ze hebben er destijds dan ook goed aan verdient. Door de oliecrisis in de jaren zeventig begonnen veel speelgoedfabrikanten te experimenteren met kleinere actiefiguren om de kosten te drukken en zo is Micronauts ontstaan uit de Henshin Cyborg uit 1973, die gewoon weg te duur werdt om te produceren. Ditzelfde fenomeen komt in deze periode veelvuldig voor bij speelgoedlijnen. Action Man en Gi.joe bijvoorbeeld waren hier ook aan onderhevig. De kleine behuizing van Japanners (Micronauts werdt in eerste instantie uitgebracht in het land van herkomst: Japan) werdt ook meegenomen in dit besluit. Klein werdt dus fijn.

Mego deed er alles aan om de lijn interessant te houden, er kwamen vijanden (zoals Antron in de foto), comics en ‘glow in the dark’ elementen in het speelgoed. Echter in 1980 besloot men te stoppen met de serie. Dit was waarschijnlijk een voorbode van wat hun boven het hoofd hing aangezien het bedrijf in 1982 bankroet werdt verklaard.

De mallen werden verkocht en verschillende bedrijven hebben door de jaren heen geprobeerd Micronauts weer nieuw leven in te blazen, echter zonder veel succes. Er zijn daarentegen geruchten dat Paramount en Hasbro werken aan een film waarin zowel Micronauts als andere Hasbro lijnen zoals: Visionairies, Mask, Rom en Gi.joe centraal staan. Misschien dat we dan eindelijk ook weer een nieuwe impuls krijgen voor dit uitstekende staaltje 70’s speelgoed. We moeten alleen nog tot minstens 2020 wachten………..

 

Picture is made by H. Hendriks.
Zero

Zero Hour

admin_toy2toy Geen categorie Leave a Comment

Zero Hour:

 

Tussen alle action figures door vonden we als kleine rakkers toch meestal ook nog wel tijd om te spelen met ‘gewone’ soldaatjes. De meesten van ons hadden de generieke groen, grijs of zandkleurige variaties compleet met een paar voertuigen en prikkeldraad hekjes. Meestal waren het miniatuur Duitsers, Amerikanen of Russen naar voorbeeld van de bekende Airfix figuren.

Een speelgoedlijn echter sprong er uit in de jaren tachtig door hun felle kleuren, aparte karakters en vooral voertuigen. Zero Hour, gemaakt door Bluebird Toys had hun figuren opgedeeld in takken van Defensie. Je had oa; soldaten, luchtmacht, marine en een gezamenlijke vijand: B.A.D. een terroristen organisatie. Een bekende samenstelling die overeenkomt met bijvoorbeeld Gi.joe.

Zero Hour had (in tegenstelling met ‘gewone’ soldaatjes die vaak vergezeld werden van jeeps, tanks en vliegtuigen in een totaal andere schaal) voertuigen die specifiek gemaakt waren voor deze lijn. Ook was er een hiërarchie te bespeuren. Commandanten waren donkerder van kleur en hadden een geheel eigen mold. Het waren miniaturen die net als veel andere figuren in deze schaal zelf beschilderd dienden te worden. Echter ik ken persoonlijk niemand die dit ooit gedaan heeft. Hun kleur maakten hun juist ‘eigen’ en ze waren altijd makkelijk te vinden tussen de groen/ grijze hopen collega’s.

Deze sets zijn nog relatief makkelijk te verkrijgen, zelfs mint in box. Weinig mensen kennen het, dus de prijzen op de online markt vallen daardoor mee. De levensduur van deze serie mocht dan niet erg lang zijn, het was een welkome kleurrijke afwisseling op het gebied van slaapkamerconflicten, tuinreddingsacties en woonkameroorlogen.

 

Picture Made By: H. Hendriks.

Captain Power

Captain Power

admin_toy2toy Geen categorie Leave a Comment

Captain Power:

 

In de late jaren tachtig verscheen er op de Amerikaanse en Canadese beeldbuis een science-fiction serie die een kleine doch interessante aktiefigurenlijn op de markt heeft gebracht: Captain Power and the Soldiers of the Future. De serie bestond uit 22 afleveringen die live-action acteurs en vroege computeranimatie met elkaar combineerde. Het verhaal vond plaats in een cyber-oorlog tussen mens en machine. Captain Power samen met een kleine groep guerrilla strijders proberen het tij te keren.

Sommige van de voertuigen en playsets hadden licht en geluid die (wanneer gericht op de tv wanneer de serie afspeelde) interactief effect hadden op bepaalde segmenten van de afleveringen. De werking hiervan is vergelijkbaar met een lightgun van een gameconsole. Ook verscheen er een jet die verkocht werd met videobanden en die in combinatie met elkaar een soort ‘videogame’ vormden. Echter aangezien op een vhs band de beelden vaststaan in tegenstelling tot een gamecartridge, was de afloop van de interactie altijd hetzelfde.

Het speelgoed kon ook op elkaar reageren als een soort laser tag-team spel wat in die jaren erg populair was. Hier in Europa is het speelgoed eveneens verkocht, maar heeft het niet zo’n grote bekendheid als over de oceaan. Hierdoor zijn de figuren over het algemeen niet erg prijzig maar wel moeilijk te vinden, zeker in complete toestand. Voor de verzamelaar dus een leuke variatie en uitdaging binnen het ruime 80’s actionfigure spectrum.

 

Picture is made by H. Hendriks
Bootlegs

Bootlegs

admin_toy2toy Geen categorie Leave a Comment

Bootlegs:

 

Als verzamelaar in speelgoedland kom je ze regelmatig tegen; bootlegs (ook wel knock-offs genoemd). Een term die gebruikt wordt voor figuren die overduidelijk gebaseerd zijn op bekende lijnen, maar niet helemaal (of helemaal niet) hetzelfde zijn. Over het algemeen zijn dit goedkope in China vervaardigde prullen die proberen mee te cashen op het succes van een specifieke speelgoedlijn.

Over het algemeen is de kwaliteit en detailwerk inferieur aan het origineel en het kleurenpalet is vaak zo aangepast dat eventuele copyrights worden omzeild. Zo goed als standaard ontbreekt de naam van de fabrikant (om duidelijke redenen in dit geval natuurlijk) en prijkt er alleen een notie op een lichaamsdeel dat het is vervaardigd in China. Meestal zijn bepaalde elementen veranderd in bijvoorbeeld vormgeving of formaat. Soms zijn het daadwerkelijk letterlijke kopieen van het origineel of hebben de ‘vervalsers’ eigen creaties gemaakt door onderdelen door elkaar te husselen. Waarschijnlijk hebben ze destijds een aantal mallen van het origineel in handen gekregen en hier dankbaar gebruik van gemaakt.

Vrijwel altijd is namaak minder waardevol dan het echte werk, doch ook hier zijn er uiteraard altijd weer uitzonderingen. Er zijn bootlegs bekend van oa; Star Wars, Gi.joe en Transformers die door hun schaarste of interessante benadering van het origineel toch nog aardig zeer kunnen doen in de portemonnee. Voor de verzamelaar die alles al heeft is het uiteraard ook weer een nieuwe impuls om door te kunnen met het vergaren van nieuw speelgoed. Vooral de laatste jaren zijn sommige fabrieken zelfs zo bedreven geworden in de kunst van het kopiëren, dat hun versie eigenlijk beter is dan het origineel, omdat ze verbeteringen aanbrengen op de zwakke punten. Dit zien we vooral bij de oversized Transformers die momenteel uitkomen en pijnlijk duidelijk maken waar Hasbro de steekjes heeft laten vallen.

Kortom, ook de namaak kant van speelgoed is een interessante wereld om te verkennen en zelfs nog wel te waarderen ook in bepaalde gevallen.

 

Picture made by H. Hendriks.
Laser

Laser of Justice

admin_toy2toy Geen categorie Leave a Comment

Laser of Justice:

Eens in de zoveel tijd komt zelfs de meest doorgewinterde speelgoedkenner iets tegen waarbij hij of zij zich ook twee keer achter de oren moet krabben. Niet elk stuk speelgoed is immers even bekend, maar er zijn een aantal die schijnbaar bij niemand in het collectieve geheugen liggen. In zo’n geval is internet altijd een goede raadgever en valt door middel van een korte omschrijving van het figuur of het intikken van markeringen, jaartallen en fabrikanten de oorsprong meestal wel te achterhalen. Zelfs bij speelgoed zonder informatie op het figuur zelf, is met een beetje speurwerk hier en daar nog wel iets aan informatie los te trekken van het wereldwijde web.

En dan heb je: Lasers of Justice… Een niet te traceren, volkomen onbekend en mysterieuze speelgoedlijn die zeldzamer blijkt te zijn dan een eenhoorn. De reden dat ondergetekende de naam weet van deze lijn is te danken aan contacten in die wondere wereld van verzamelaars en handelaren, anders had ik met dit figuur nog steeds in het duister getast. De man die een aantal van deze figuren heeft gehad heeft zelf twee jaar onderzoek moeten plegen, voordat hij wist wat hij nu precies in handen had. Het bleek een futuristische speelgoedlijn met sci-fi en cowboy elementen gemaakt door Lucky Bell. Er zijn een paar ‘Rangers’ uitgebracht en tenminste 1 androïde. Ze kwamen met een batterij aangedreven rugzak die licht en geluid maakte.

Deze figuren zijn zeldzaam en prijzig, helemaal als ze compleet zijn. Echter een groot nadeel mocht je zo gelukkig zijn een aan te treffen; verkopen doen ze nauwelijks. Waarom? De kwaliteit van de figuren is prima en ze zullen het geld ongetwijfeld waard zijn,….maar niemand kent het. En onbekend maakt voor Laser of Justice helaas: onbemind.

 

 

Picture Made by H. Hendriks.
Madballs

Madballs

admin_toy2toy Geen categorie Leave a Comment

Madballs:

In de jaren tachtig ontstond er met name in de Verenigde Staten een kleine rage door zachte foam ballen die de vorm hadden van een enge of grappige kop: Madballs. Vooral jongens liepen weg met deze vreemde kruisbestuiving van horror en buitenspel. Ze kwamen in vele gedaantes allen voorzien van een naam en ze hadden zelfs hun eigen comic, cartoon en later ook computerspel. In deze serie is er kortstondig een lijn geweest die de ballen combineerde met een lichaam en er zo actiefiguren van maakte wiens hoofden verwisseld en weggeschoten konden worden door middel van een knop op de rug. Ze kregen zelfs gemotoriseerd vervoer in de vorm van de Madballs Rollercycle.

De balvarianten worden nog steeds gemaakt en zijn bij de Amerikanen nog steeds zeer geliefd, terwijl de rest van de wereld dit kenmerkende speelgoed al lang vergeten is. Behalve bij verzamelaars dan, waardoor sommige vintage exemplaren behoorlijk pittig geprijsd kunnen zijn.

Leuk feitje; Er is een Hardcore (punk) formatie uit New York genaamd Madball. Deze begon in 1988 met leden van Agnostic Front en de toen 12 jarige halfbroer van de zanger als vocalist. Freddy Cricien moet een fan geweest zijn van dit sterk staaltje speelgoed, want naast de bandnaam had hun eerste E.P. uit 1989 de naam; Ball of destruction. En hun logo? Inderdaad; een sigaret rokende Madballs kop.

 

Picture is made by H. Hendriks.

 

Action Force

Action Force

admin_toy2toy Geen categorie Leave a Comment

Action Force:

 

In de jaren zeventig had de wereld te lijden onder de oliecrisis, menigeen uit dat decennium zal zich nog de autoloze zondag heugen. Maar ook in speelgoedland had dit grote gevolgen. Plastic werd ook duurder om te produceren, aangezien olie een basiselement is van dit product. Hierdoor werd het voor speelgoedfabrikanten moeilijk om hun 12 inch (ongeveer 30 cm) actiefiguren lijnen staande te houden. Ook de komst van Star Wars en hun kleinere maat figuren en voertuigen zorgden ervoor dat kinderen steeds meer gegrepen werden door deze schaal. Ook voor Ouders was het aanlokkelijker om hun kroost een klein goedkoper poppetje cadeau te doen dan de meestal duurdere grote varianten. Zo sloot begin jaren tachtig ook het doek voor Action Man, een lot wat de 12 inch Gi.joe eind jaren zeventig al beschoren was. Maar de fabrikant Palitoy liet het er niet bij zitten en bracht wat oude klassiekers terug in dezelfde maat en vorm als de bekende Star Wars figuren. Deze lijn werd; Action Force genoemd. Eerst waren het kleine kopien van hun grote broers, later kwamen er ook nieuwe varianten zoals Z-Force en SAS. Er zijn ook een aantal voertuigen en speel sets verschenen die uniek zijn voor deze lijn. In Amerika was Gi.joe alweer begonnen met hun nieuwe versie figuren en Palitoy voorzag sommige karakters hieruit van een nieuwe kleur en naam om ze in hun Action Force wereld te implementeren. Pas halverwege de jaren tachtig zou ze ook originele characters uitbrengen onder de naam Action Force en later werd het Gi.joe net als in de States. Veel van de Action Force varianten van bekende figuren zoals Stalker, Cobra Commander en Scarlet bijvoorbeeld zijn redelijk zeldzaam en kosten dan ook een goeie duit op de tweedehands markt. Tevens zijn er voertuigen en speel sets die net als de figuren aangepast zijn voor het Action Force universum, die de portemonnee aardig kunnen breken als je ze al tegen komt. Hmmm,….misschien toch maar eens in die dozen op zolder kijken…..

RoboCop

RoboCop

admin_toy2toy Geen categorie Leave a Comment

RoboCop:

In de jaren 80 gooide regisseur Paul Verhoeven grote ogen in Hollywood met zijn sci-fi actiefilm Robocop. De film was een succes in de bioscopen en het zou uitmonden in een trilogie en later ook een animatie serie. Er is tevens een remake verschenen, echter deze werd minder enthousiast ontvangen en velen achten deze niet noodzakelijk, aangezien het origineel als klassieker prima de tand des tijds heeft doorstaan. Maar terug naar die goeie oude jaren tachtig. In 1989 verscheen de eerste actionfigure lijn van deze franchise op de markt gemaakt door Kenner: RoboCop Ultrapolice. De figuren hadden een opmerkelijke gimmick die de geur in vele huiskamers zou veranderen in een klein oud en nieuw feestje. Op de rug bevond zich een blok inclusief mechanisme met trekker, die met een simpele beweging geopend kon worden om er vervolgens klapper rolletjes er in te kunnen doen. Dezelfden als die gebruikt werden voor klappertjes pistolen en de werking was dan ook vergelijkbaar. Hierdoor kon je actiefiguur echt schieten en vulde de kamer zich met plezierige kruitdampen. De lijn heeft relatief kort bestaan, maar zal bij velen nog heugelijke herinneringen doen opwekken. En natuurlijk dat ultieme frustratie gevoel: Het verliezen van Robocop’s helm, want zonder was het toch eigenlijk maar een kale man in een blikken pak.

 

Picture made by H. Hendriks.

Adventure

Fisher Price Adventure People

admin_toy2toy Geen categorie Leave a Comment

Fisher Price Adventure People:

 

Dit is typisch zo’n speelgoedlijn die de meesten van ons wel kennen, maar dat eigenlijk niet beseffen. verzamelaars die al jaren rommelmarkten en kringloopwinkels afstruinen hebben geheid een paar keer deze figuren in de handen gehad. De lijn vond zijn begin in 1975 en liep tot 1985. Fisher Price (vooral bekend omwille van hun peuter/ kleuter speelgoed) probeerden de markt van 4 tot ongeveer 9 jarige jongens aan te boren door kleine figuren te maken met veelal een avontuurlijk karakter; park wachters, duikers, piloten, astronauten etc. Zij waren de eerste die de standaard maat van 3 3/4 inch introduceerden die later zouden worden overgenomen door Kenner en Hasbro voor hun Star Wars en Gi.joe lijn. Ze hebben dus een behoorlijke invloed gehad op de wereld van actiefiguren en vooral ook hun voertuigen, die door de kleinere schaal gevarieerder werden en handzamer. Daarvoor waren de actiefiguren veelal zo groot dat je wellicht nog wel een jeep of motor ervoor op de markt kon brengen, maar voertuigen als hovercrafts en space shuttles was natuurlijk onbegonnen werk. Dus deze lijn heeft de deuren geopend voor al dat moois wat we in de late jaren 70 en de 80’s mochten verwachten. Bedankt Fisher Price!

 

Picture made bij H. Hendriks.

Biker

Biker Mice From Mars

admin_toy2toy Geen categorie Leave a Comment

Biker Mice From Mars:

 

De meeste van ons die opgegroeid zijn in de jaren negentig heugen zich nog die doordeweekse ochtenden waar we (voor we naar school moesten) gekluisterd zaten aan de buis om tekenfilms te kijken en ons ontbijt op te peuzelen. De zaterdagochtenden waren helemaal vaste prik met vele tekenfilmseries waar we ons mee konden vertoeven. Een van die memorabele series was Biker Mice from Mars; over 3 motormuizen die zich verschuilden in een scorebord en de kwade krachten van de alien Lawrence Limburger (buitengewoon verzot op stinkende kaas overigens) en zijn bende te bedwingen. Vooral de begintune met snerpende gitaren staat bij velen nog in het geheugen gegrift. De opzet had veel weg van de Turtles en waarschijnlijk probeerden de makers dan ook mee te liften op het succes van die serie die al sinds ’89 een megahit was en vele records had verbroken met de verkoop van speelgoed, stripboeken etc. Dit succes werdt dan ook niet geëvenaard door de muizen van Mars, maar door het ‘biker’ thema en de kwaliteit van het speelgoed en de serie heeft het toch zijn eigen gezicht kunnen behouden. Ook weer een voordeel voor ons verzamelaars; door de korte leven span van 3 jaar is dit een actiefiguren lijn die je daadwerkelijk op een dag ook compleet kan krijgen.

 

Picture made by H. Hendriks.