Action Force

Action Force

admin_toy2toy Geen categorie Leave a Comment

Action Force:

 

In de jaren zeventig had de wereld te lijden onder de oliecrisis, menigeen uit dat decennium zal zich nog de autoloze zondag heugen. Maar ook in speelgoedland had dit grote gevolgen. Plastic werd ook duurder om te produceren, aangezien olie een basiselement is van dit product. Hierdoor werd het voor speelgoedfabrikanten moeilijk om hun 12 inch (ongeveer 30 cm) actiefiguren lijnen staande te houden. Ook de komst van Star Wars en hun kleinere maat figuren en voertuigen zorgden ervoor dat kinderen steeds meer gegrepen werden door deze schaal. Ook voor Ouders was het aanlokkelijker om hun kroost een klein goedkoper poppetje cadeau te doen dan de meestal duurdere grote varianten. Zo sloot begin jaren tachtig ook het doek voor Action Man, een lot wat de 12 inch Gi.joe eind jaren zeventig al beschoren was. Maar de fabrikant Palitoy liet het er niet bij zitten en bracht wat oude klassiekers terug in dezelfde maat en vorm als de bekende Star Wars figuren. Deze lijn werd; Action Force genoemd. Eerst waren het kleine kopien van hun grote broers, later kwamen er ook nieuwe varianten zoals Z-Force en SAS. Er zijn ook een aantal voertuigen en speel sets verschenen die uniek zijn voor deze lijn. In Amerika was Gi.joe alweer begonnen met hun nieuwe versie figuren en Palitoy voorzag sommige karakters hieruit van een nieuwe kleur en naam om ze in hun Action Force wereld te implementeren. Pas halverwege de jaren tachtig zou ze ook originele characters uitbrengen onder de naam Action Force en later werd het Gi.joe net als in de States. Veel van de Action Force varianten van bekende figuren zoals Stalker, Cobra Commander en Scarlet bijvoorbeeld zijn redelijk zeldzaam en kosten dan ook een goeie duit op de tweedehands markt. Tevens zijn er voertuigen en speel sets die net als de figuren aangepast zijn voor het Action Force universum, die de portemonnee aardig kunnen breken als je ze al tegen komt. Hmmm,….misschien toch maar eens in die dozen op zolder kijken…..

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *