Bootlegs

Bootlegs

admin_toy2toy Geen categorie Leave a Comment

Bootlegs:

 

Als verzamelaar in speelgoedland kom je ze regelmatig tegen; bootlegs (ook wel knock-offs genoemd). Een term die gebruikt wordt voor figuren die overduidelijk gebaseerd zijn op bekende lijnen, maar niet helemaal (of helemaal niet) hetzelfde zijn. Over het algemeen zijn dit goedkope in China vervaardigde prullen die proberen mee te cashen op het succes van een specifieke speelgoedlijn.

Over het algemeen is de kwaliteit en detailwerk inferieur aan het origineel en het kleurenpalet is vaak zo aangepast dat eventuele copyrights worden omzeild. Zo goed als standaard ontbreekt de naam van de fabrikant (om duidelijke redenen in dit geval natuurlijk) en prijkt er alleen een notie op een lichaamsdeel dat het is vervaardigd in China. Meestal zijn bepaalde elementen veranderd in bijvoorbeeld vormgeving of formaat. Soms zijn het daadwerkelijk letterlijke kopieen van het origineel of hebben de ‘vervalsers’ eigen creaties gemaakt door onderdelen door elkaar te husselen. Waarschijnlijk hebben ze destijds een aantal mallen van het origineel in handen gekregen en hier dankbaar gebruik van gemaakt.

Vrijwel altijd is namaak minder waardevol dan het echte werk, doch ook hier zijn er uiteraard altijd weer uitzonderingen. Er zijn bootlegs bekend van oa; Star Wars, Gi.joe en Transformers die door hun schaarste of interessante benadering van het origineel toch nog aardig zeer kunnen doen in de portemonnee. Voor de verzamelaar die alles al heeft is het uiteraard ook weer een nieuwe impuls om door te kunnen met het vergaren van nieuw speelgoed. Vooral de laatste jaren zijn sommige fabrieken zelfs zo bedreven geworden in de kunst van het kopiëren, dat hun versie eigenlijk beter is dan het origineel, omdat ze verbeteringen aanbrengen op de zwakke punten. Dit zien we vooral bij de oversized Transformers die momenteel uitkomen en pijnlijk duidelijk maken waar Hasbro de steekjes heeft laten vallen.

Kortom, ook de namaak kant van speelgoed is een interessante wereld om te verkennen en zelfs nog wel te waarderen ook in bepaalde gevallen.

 

Picture made by H. Hendriks.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *