Action Man

Action Man

admin_toy2toy Geen categorie Leave a Comment

Action Man:

 

In 1964 kwam de eerste aktiefiguur ter wereld; Gi.joe. Deze knaap kon je omvormen tot soldaat, matroos, piloot en noem zo maar op. De fabrikant Hasbro ging uit van het ‘scheermes” principe waar Mattel enkele jaren eerder met Barbie een groot succes mee had. Je koopt de pop met een basis outfit, maar om hem om te vormen tot een volleerd tank commandant, Sas soldaat of astronaut moest je de accessoires en de uitgebreide setjes apart aanschaffen.

In 1966 kwam de lijn ook overzees naar Europa en werd omgedoopt tot ‘Action Man’ omdat de naam Gi.joe te Amerikaans aandeed. Door de jaren heen heeft met name de Action Man afdeling vele vernieuwingen doorgevoerd zoals de beroemde ‘kung-fu grip’ en de realistische haar en baarden. Ook de uniformen waren meer gebaseerd op (vooral) het Britse leger en we hadden Europese exclusieven zoals cowboys, indianen en sci-fi outfits. Tevens is aan onze kant van de oceaan de militaire insteek tot aan het einde van de originele lijn blijven bestaan, terwijl in Amerika (met name door de Vietnam oorlog) deze in onmin was geraakt en de lijn was overgestapt naar een avonturier thema.

Door de het grote succes van Star Wars, de bijbehorende kleine figuren en de hoge olieprijs eind jaren zeventig, hield Gi.joe vanaf 1977 een korte pauze om in 1982 weer te verschijnen als een totaal vernieuwde speelgoedlijn. Action Man hield het vol tot begin/ mid jaren tachtig om begin jaren negentig ook weer in een nieuw jasje ten tonele te verschijnen.

 

Picture Made By H. Hendriks.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *